דרכים להגברת טסטוסטרון - הורמון המין הגברי, להלן ד"ר קובי עזרא מספר כיצד ניתן להגביר את הפעילות ההורמונלית אשר מסייעת לבניית הגוף והשרירים, כל זאת בצורה טבעית והכי חשוב ללא תופעות לוואי. כידוע ספורטאים בכלל מעוניינים לשפר את היכולת הגופנית שלהם עד למקסימום, ורמות גבוהות של הורמונים אנאבולים מסייעים להגיע למטרה הנ"ל...
1. אכילת ירקות ממשפחת המצליבים ודיכוי האסטרוגן:
מחקרים הראו כי לתזונה שלנו ישנה השפעה על רמות ההורמונים בגופנו. למשל Indole-3-carbinol, או בקיצור (I3C) עשוי לשנות את המטבוליזם של האסטרוגן וכך לצמצם את הנטייה לסרטן השד.
מקור: Nutr Cancer. 1991;16(1):59-66.
I3C מתחרה עם האסטרוגן בקשירה לקולטן, כך למעשה ביכולתו לחסום את קשירת ופעילות האסטרוגן, כלומר פעילות אנטי-אסטרוגנית בתומה לתרופות (טמוקסיפן, ארימידקס, לטרוזול וכו'). בנוסף האינדול-3-קרבינול מפעיל ייצור אסטרוגן פחות פעיל, אשר אינו מעודד את סרטן השד. מכן ניתן להסיק שניתן לקבל פעילות אנבולית עקב צימצום פעילות האסטרוגן ונקבל השפעת טסטוסטרון יעילה יותר.
מחקרים מצביעים יותר ויותר על כך שתזונה אינדול-3-קרבינול (I3C) מונעת התפתחות של סוגי סרטן משפיעים על אסטרוגן, כולל סרטן השד, סרטן הרחם וסרטן צוואר הרחם.
מקור: J Nutr. 2003 Jul;133(7 Suppl):2470S-2475S.
האינדול-3-קרבינול המצוי במזונות כגון: ירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, וכו'.
2. הגברת צריכת הבשרים והגברת בטסטוסטרון:
מחקרים הראו שאכילת בשרים בהשוואה לתזונה צמחונית מסייעת להגברת רמות הטסטוסטרון החופשי. לעומת זאת, לא היה שוני באופן משמעותי במהלך 6 שבועות בתקופות ההתערבות התזונתיים בריכוז sex hormone binding globulin dihydrotestosterone, dehydroepiandrosterone, 4-androstenedione, אסטרון, אסטרדיול, גופרתי אסטרון, או גונדוטרופינים.
מקור: Med Sci Sports Exerc. 1992 Nov;24(11):1290-7.
3. לאכול יותר שומן אבן הביניין ליצירת הורמונים סטרואידים:
ידוע שכולסטרול הינו אבן הביניין ליצירת הורמונים סטרואידים, לרבות, טסטוסטרון. לכן ישנם גם מחקרים המעידים על כך שתזונה דלת שומן עשויה לגרום לירידה ברמות הורמוני המין, כך גם לצמצם את התהליכים האנאבולים ולהגביר תהליכים קטבוליים. אילו הם למעשה אותם תהליכים שספורטאים רוצים להמנע מהם!
4. אנטי-סטרס לרמות הורמונים אנבוליים אופטימלית:
ידוע שמצבי סטרס יוצרים עלייה ברמות ההורמונים הקטבוליים – כקורטיזול, אדרנלין וכו'... ההורמונים הנ"ל מעודדים פירוק שרירים ורקבות בכלל. הקורטיזול למשל יכול לפרק את רקמת השריר לחומצות אמינו ולבסוף לסוכרים, כלומר יצירת אנרגיה מרקמות השרירים.
לכן אימון יתר גורם לעלייה ברמות הקורטיזול וירידה ברמות הטסטוסטרון.
5. חוסר שינה שווה חוסר טסטוסטרון:
חוסר שינה גרם לרמות טסטוסטרון נמוכות בדם.
מקור: JAMA. 2011;305(21):2173-2174. doi:10.1001/jama.2011.710
ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. מכין ספורטאים ודוגמנים לקראת תחרויות ומופעים.
כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח גוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! הורמון גדילה. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140